پروژه کهکشان سوهو در مرکز شهر پکن با مساحت 330,000 متر مربع به سفارش کمپانی سوهو چین شامل دفاتر، فروشگاه ها و مراکز تفریحی تبدیل به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی شهری پکن شده است. این مجموعه از ترکیب پنج حجم مرتبط تشکیل شده است که شبیه مجموعه ای ذوب شده اما متصلند و با پلهایی به یکدیگر کشیده شده اند. این احجام که در تمامی جهات و اندازه ها با هم منطبقند ، یک پانورامای معماری بدون گوشه و زوایا تشکیل داده اند.

پروژه کهکشان سوهو در مرکز شهر پکن با مساحت 330,000 متر مربع به سفارش کمپانی سوهو چین شامل دفاتر، فروشگاه ها و مراکز تفریحی تبدیل به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی شهری پکن شده است.

این مجموعه از ترکیب پنج حجم مرتبط تشکیل شده است که شبیه مجموعه ای ذوب شده اما متصلند و با پلهایی به یکدیگر کشیده شده اند. این احجام که در تمامی جهات و اندازه ها با هم منطبقند ، یک پانورامای معماری بدون گوشه و زوایا تشکیل داده اند.

                 

حیاط بزرگ داخلی در این پروژه بازتابی از معماری سنتی چینی است که در آن حیاط ، ایجاد یک جهان داخلی با فضاهای پیوسته باز است. در اینجا ، معماری دیگر از بخشها و ساختمان های سفت و سخت تشکیل نشده است ؛ بلکه به جای آن از ائتلاف احجامی ساخته شده است تا فضایی سیال و روان را مجسم کنند و سازگاری مداوم و حرکت متقابل بین هر ساختمان را نشان دهند. حرکت صفحه های بالایی در طراحی این بنا در هر بیننده ای یک حس عمیق غوطه وری و در حین حال حفاظت حریم را ایجاد می کند. با ورود به ساختمان ، فضاها را صمیمی و در عین حال تابع همان منطق منسجم خطوط منحنی پیوسته ی نماهای بیرونی می یابند.

سه سطح پایین این مجموعه را تسهیلات عمومی شامل فروشگاه ها و مراکز تفریحی اشغال کرده اند و سطوح بالاتر به فضاهای کاری اختصاص داده شده اند ؛ درطبقات بالای ساختمان بارها ، رستورانها و کافی شاپهایی قرار دارند که نمایی کامل از یکی از بزرگترین آزادراههای شهر را نمایش می دهند.

                          

ادغام این کاربری های متفاوت از طریق فضاهای داخلی صمیمی که همواره با شهر در ارتباط هستند ، کهکشان سوهو را به نقطه عطفی مهم در فضای شهری پکن تبدیل کرده اند.


طراحی مدرن و تخریب شهر قدیمی ؟!

زاها حدید متهم به تخریب شهر قدیمی‌ پکن با طراحی‌ مرکز خرید چرخان و پیشرفته کهکشان سوهو شده است. یک گروه میراث چینی‌، معمار زاها حدید را پس از توسعۀ پیشرفته جدید خلق شده توسط تمرین‌های او و کسب معتبرترین جایزۀ انجمن سلطنتی معماران انگلستان (RIBA) متهم به نابودی شهر قدیمی‌ پکن می‌‌کند.

کهکشان سوهو، یک مجتمع سرگرمی و اداری با دیدی پانورامیک و ۳۳۰ هزار متر مربع مساحت در قالب شهر پکن، یک طرح آوانتگارد طراحی شده توسط معمار عراقی - انگلیسی‌ مسئول مرکز ورزش‌های آبی المپیک می‌‌باشد.

RIBA (انجمن سلطنتی معماران انگلستان)، ساختمان تماشایی طراحی شده برای طرح ریزی یک دنیای درونی از فضاهای باز ادامه در با اهدای جایزۀ بین‌المللی‌شان را به رسمیت می‌‌شناسند.

این انجمن همچنین اولین مجتمع تجاری حدید را برای جایزۀ معتبر RIBA Lubetkin را که در ماه سپتامبر به بهترین ساختمان جدید خارج از اروپا تعلق می‌گیرد، در لیست خود قرار داده است.

مرکز حفاظت میراث فرهنگی‌ پکن اظهار می‌‌کند که انتخاب مجتمع زاها حدید توسط RIBA شوک برانگیز بود.

سازمان در نامه‌ای به RIBA منتشر شده در نشریه طراحی ساختمان بیان می‌‌کند: "پروژه‌ی کهکشان سوهو، تعدادی از قوانین و مقررات حفاظتی میراث را نقض می‌‌کند." سازمان ادامه می‌‌دهد: "این ساختمان موجب خسارات فراوانی به حفاظت خیابان اصلی‌ پکن قدیمی‌، پلان شهری اصلی‌، هوتانگ سنتی‌ و خانه‌های حیاط دار شده است."

این پروژه‌ مایۀ تاسف و نمونه‌ای بارز از تخریب شهر قدیمی‌ پکن می‌‌باشد. RIBA با این کار، موسسین آن را به ادامۀ تخریب سایت‌های میراث فرهنگی‌ تشویق می‌‌کند.

نامه بیان می‌‌کند: "بسیاری از ما در پکن ناامید و رنجوده شدیم. ما به شدت معتقد بودیم که این جایزه توسط انجمن شما، موسسین و مقامات را به ادامۀ ارتکاب اشتباهاتی که انجام داده اند، تشویق خواهد کرد و مشکلات حفاظت میراث فرهنگی‌ در چین را افزایش خواهد داد.

سخنگوی دفتر معماری زاها حدید می‌‌گوید: "در سرتاسر فرآیند طراحی، زاها حدید با موسسه طراحی محلی LDI همکاری کرد تا تطابق پروژه‌ با تمامی قوانین ساختمان‌های دولتی و مایحتاج برنامه ریزی شده را تضمین کند.

هنگامی که زاها حدید برای پروژه‌ انتخاب شد، هیچ ساختمانی در سایت وجود نداشت؛ طوری که به یکی‌ از شلوغ‌ترین راه‌های عبور و مرور موتورسواران تبدیل شده بود.

طرح حدید که به صورت نمایان مشخصه‌ی آثار او از فرم‌های منحنی را نشان می‌‌دهد، برای منعکس کردن میراث معماری پکن طراحی شد. چهار برج گنبدی بیضی شکل، فرمی ارگانیک و منحنی بدون گوشه دارند؛ کانسپتی که از حیاط‌های سنتی‌ چینی‌ نشأت گرفته شده است.

در لوح سپاس لوبتکین، RIBA می‌‌گوید: "فضاهای سبک و دلپذیر عمومی حقیقتاً خلاقانه در یک بافت شهری متراکم و نامنظم می‌‌باشند؛ شهرهای غربی می‌‌توانند بهره بیشتری از این پروژه‌ ببرند.

حدید ۶۲ ساله، به یک معمار سوپراستار در چین تبدیل شده است. آثار او در دوره‌های آموزشی طراحی تدریس می‌‌شود و هنگامی که وی در پکن سخنرانی داشت، ۱۵ هزار معمار، هنرمند و طرفدار شرکت کردند.

خانة اپرای نامتقارن و غیر هندسی گوان ژوی او برندۀ جایزه در سال ۲۰۱۰ شد و طرح‌های او مانند مجموعه‌ برج‌های وانگ جینگ سوهو به سرقت رفت و در فرم‌های الماسی توسط شرکت ساخت و ساز در جنوب چین تولید شد.

هرچند هنک دیتمار، مشاور ویژه‌ موسسه خیریۀ ساختمان‌های شهری شاهزاده چارلز، استدلال می‌‌کند که شهر هایی مانند پکن، در جستجوی ساختمان‌های دولتی برای طرح ریزی پایتخت جهانی‌ جدیدشان، در خطر تبدیل شدن به فرصت هایی جهت کسب جوایز معماری برای معماران ستاره‌ای چون زاها حدید می‌‌باشند.

با توجه به کم‌ترین تاثیر مشتق شدۀ رایج با انعکاس چیزی که ماهیتش نابود شده است؛ یا به صورت مرسوم مانند حیاط‌های کهکشان سوهو یا از طریق تفسیر آن، صرفاً یک آگهی ترحیم را می‌‌نویسد نه این که فرهنگ را زنده نگه دارد.

اگر که حدید در لوبتکین موفق شود، این دومین سال متوالی می‌‌باشد که جایزه را برده است. سال گذشته، ویل کینسون آیره برای طرح مرکز اقتصادی بین‌المللی گووان ژوی خود و طرحش مجدداً در سال ۲۰۱۳ برای باغ‌های حفاظت شده‌اش در کنار بندرگاه سنگاپور، در لیست قرار گرفت.

در سال ۲۰۰۹، لوبتکین، به سراغ آشیانۀ پرندگان هرزوگ و دیمرون در پکن رفت، نقطه مرکزی المپیک ۲۰۰۸، علیرغم اعتراضات بر ابرسازه‌ای که برای بازی‌ها مورد نیاز بود، در بخش تاریخی شهر ساخته شده است.


زها حدید

Born: October 31, 1950 (age 63), Baghdad, Iraq

Parents: Mohammed Hadid

Books: Zaha Hadid Complete Works: Major and Recent Works, Architecture of Zaha Hadid in photographs

Awards: Pritzker Architecture Prize, Stirling Prize, Structural Steel Design Awards

Education: Architectural Association School of Architecture (1972–1977), American University of Beirut

زَها حَدید از معماران برجسته بریتانیایی (عراقی‌تبار) در سبک واسازی است.

در سال ۲۰۰۴ میلادی حدید نخستین زن بود که به دریافت جایزه معماری پریتزکِر نائل آمد.

زها حدید ملیتی عراقی-بریتانیایی دارد و در تاریخ ۳۱ اکتبر ۱۹۵۰ در بغداد به دنیا آمد. مدرک ریاضیات خود را از دانشگاه آمریکایی بیروت اخذ کرد و سپس برای تحصیل در مدرسه معماری لندن (AA) راهی لندن شد. او بعد از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه با استاد اسبق خویش رم کولهاس در دفتر معماری «OMA» به کار مشغول شد و در سال ۱۹۷۷ عضوی از آن شد. در سال ۱۹۸۰ دفتر مستقل خود را در لندن ایجاد کرد و در همان سال‌ها در مدرسه معماری (AA) به تدریس مشغول بود.


پرشگاه اسکی برگیسل در اینسبروکاتریش

پرشگاه اسکی برگیسل در اینسبروک اتریش، از کارهای زها حدید

پروژه‌های معماری

• پرشگاه اسکی برگیسل در اینسبروک اتریش، از کارهای زها حدید

• مرکز مگی در بیمارستان ویکتوریا (۲۰۰۶)، کرکالدی، اسکاتلند

• ایستگاه قطار سریع‌السیر ناپل (۲۰۰۶)، ناپل، ایتالیا

• ساختمان مرکزی ب‌ام‌و (۲۰۰۵)، لیپزیگ، آلمان

• ترن هوایی (۲۰۰۷) اینسبروک، اتریش

• مرکز علمی فائنو (۲۰۰۵)، وولفسبرگ، آلمان

• سکوی پرش اسکی برگیسل (۲۰۰۲)، اینسبروک، اتریش

• ایستگاه آتش نشانی ویترا (۱۹۹۴)، ویل ام راین، آلمان


جهت ورود به وب سایت اصلی این مجموعه اینجا کلیک کنید.