همایش زن، معماری و شهر از هفتم اسفند ماه به مدت دو روز در تهران برگزار می شود.

رییس همایش زن، معماری و شهر با اعلام مطلب فوق گفت: با برگزاری چنین همایش هایی موفقیت های زنان را معرفی خواهیم کرد. دکتر ایرج اعتصام افزود: زنان ایرانی نه تنها به عنوان استاد دانشگاه در دانشگاه های خارج از کشور مشغول به فعالیت هستند بلکه در مقام ریاست دانشگاه هم فعالیت می کنند و در این همایش سعی کردیم تا با مصاحبه با این زنان فعال و موفق آنها را به مردم بشناسانیم.

 

وی در ادامه در خصوص کنفرانس دو روزه زن، معماری و شهر که هفتم و هشتم اسفندماه برگزار می شود، گفت: دانشگاهیان، حرفه ای ها و افراد مختلف از این سمینار استقبال کرده اند واهمیت نقش زن در ایجاد فضای شهری برای مردم جالب بود. دبیر همایش زن، معماری و شهر افزود: حدود ۸۰ درصد از دانشجویان کشور خصوصا در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا زن هستند و افتخار می کنیم که زنان ما توانستند به جایگاه شایسته علمی حتی در سطح دنیا دست یابند.

 

ایزمان : 7 و 8 اسفند 1392

مکان :  تهران، مرکز همایش های بین المللی رایزن

برگزار کنندگان » موسسه بین المللی مطالعات راهبردی معماری ایران و شرکت هربرز

مقدمه

شهر و بنا در طول تاریخ بشری بستری مناسب برای تجسم بخشی به باورهای انسانی بوده است؛ از طرفی، تکثر‌گرایی و اجتناب از تبعیض‌های اجتماعی، جنسیتی، سنی، نژادی و غیره، در تمامی جوامع معتقد به نظام های مردم سالار عصر حاضر از جمله مهمترین باورها و رویکردها به حساب می‌آید. چنین است که این نوع نگاه در ایران اسلامی که همواره به عنوان یکی از جوامع معتقد به مردم سالاری دینی مطرح بوده‌است نیز مورد توجه بوده و از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

از سوی دیگر تأکید بسیار بر تنوع اجتماعی، احترام به نیازهای متفاوت زنان و مردان و اجتناب از هرگونه همگون‌سازی و در یک کلام  آگاهی به گوناگونی شیوه‌های زیست، از جمله مشخصه‌های عصر حاضر است؛ براین اساس، شهر و بنا می‌بایست ظرفیت مناسبی برای دربرگیری گروه‌های مختلف اجتماعی را به شیوه ای برابر، در خود، ایجاد نماید. اینگونه است که اخیراً مسائل مربوط به زنان در کشور ایران نیز با هدف دستیابی به شرایط عادلانه در تمامی عرصه های زندگی بسیار مورد بحث و موضوعی برای اندیشیدن قرار گرفته است.

این شیوه اندیشیدن که قائل به منافع و نیازهای متفاوت زنان و مردان است، افق تازه‌ای از گوناگونی اجتماعی و حرکت از تمایز اجتماعی به سوی تفاوت اجتماعی را در برابر انسان قرن بیست و یکم می‌گشاید و این گوناگونی و تفاوت‌های اجتماعی نه تنها در سطح فردی بلکه در گفتمان و روابط اجتماعی به چشم می خورد.

علاوه بر آن نگاه توسعه‌گرا به آینده این سرزمین نیز موجب‌شده‌است که مسائل زنان با هدف دستیابی به شرایط عادلانه در تمامی شئون حیات جمعی ایرانیان، مورد بحث و اندیشه ورزی قرار گیرد؛ اینجاست که نقش زنان بسیار مهم جلوه می‌کند. به گونه‌ای که آنان می‌بایست با آگاهی کافی از وضعیت خود در جوامع کنونی به همراه مردان، سعی در ارائه راهکارهای مناسب و برنامه‌های عملی در راستای بسترسازی حوزه عمومی برای پذیرش تنوع‌ها و تفاوت‌ها به منظور پاسخ گویی به تمامی گروههای اجتماعی و همچنین برقراری مشارکت همگانی نموده و گام‌های مهمی در راستای حل مشکلات رویه‌ای و ماهوی کنونی که ریشه در عدم توازن و تعادل در تعریف فضای معماری و شهری دارد، بردارند. همچنین به ایفاء نقش مؤثر خویش در حوزه معماری و شهرسازی همت گمارند.

این کنفرانس سعی برآن دارد که بستری مناسب برای گفتگوی زنان و مردان معمار، شهرساز، برنامه‌ریزان حوزه شهری، جامعه شناس و‌… در باب مسائل و مشکلات رویه‌ای و ماهوی فضاهای شهری و معماری ایران فراهم آورد. بستری که در آن از یک طرف نقش زنان در حوزه‌های متنوع حرفه‌ای و تأثیر‌گذار بر معماری، طراحی و برنامه ریزی شهری، نظیر مهندسین مشاور، آتلیه‌ها، مطبوعات و سازمانهای اداری و حوزه‌های آکادمیک نظیر دانشگاهها و…‌مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد (بعد رویه ای) و از سوی دیگر مناسبات فضا و جنسیت در فضاهای شهری و معماری ایران و جهان از منظر چگونگی بسترسازی برای حضور و کنش فعال زنان در جامعه مطرح گردد (بعد ماهوی).

اهداف برگزاری همایش:

الف: تعریف مفهوم جنسیت و ارتباط آن با فضا (از تئوری تا عمل)

مفاهیمی که کارشناسان امر می‌بایست با هدف عبور از کوری جنسیتی به سوی احترام گذاشتن به گونه‌های متنوع زیستی و قبول نمودن تفاوت‌ها در طراحی و برنامه‌ریزی از آن بهره گیرند.

ب: بحث‌و‌گفتگو در خصوص چالش‌های حضور زنان در نقش‌های تأثیر‍‌گذار و مدیریتی در جامعه حرفه‌ای کنونی ایران با هدف توانمندسازی آنان در این مهم (از بخش خصوصی تا دولتی).

زنان و مردان در کنار هم نیازمند درک عمیق تفاوت‌ها هستند تا بتوانند به جامعه‌ای خالی از کوری جنسیتی دست یابند. در ‌این‌راستا توانمندسازی زنان و آگاهی بخشی به حوزه‌های متعدد حرفه‌ای و دانشگاهی جهت ورود زنان به رده‌های مدیریتی و سیاستگزاری کشور از اهم مسائل است.

گروه‌های هدف:

1-     مدیران شهری

2-     معماران، شهرسازان و طراحان داخلی حرفه‌ای

3-     مدیران و افراد مؤثر در تشکل‌های حرفه‌ای (مهندسین مشاور، آتلیه‌های طراحی، مؤسسات آموزشی و پژوهشی)

4-     پژوهشگران، محققان و اساتید دانشگاه

دستاورد همایش:

  • ایجاد و الحاق گفتمانی جدید به گفتمان غالب معماری و شهرسازی معاصر ایران با نگاهی به منطقه خاور‌میانه و جهان
  • ایجاد شبکه‌ای مؤثر از زنان موفق معمار و شهرساز در حرفه‌ها و دانشگاه‌ها برای ایجاد هم‌افزایی لازم در شناخت مسائل و مشکلات زنان و یافتن راهکارهایی منطبق با شرایط روز ایران
  • ایجاد لایه شناختی جدید تحت عنوان جنسیت و فضا برای تمامی حرفه‌مندان و اساتید دانشگاه به منظور دستیابی به فضاهای قابل حضور، زیست و کنش برای تمام افراد هم در آموزش، هم در طراحی
  • ایجاد گفتمان میان رشته‌ای میان طراحان و جامعه شناسان در راستای ایجاد فضاهایی با ظرفیت‌های حداکثری
  • تلاش برای ارتقاءآگاهی زنان معمار شهرساز و توانمندسازی آنان در راستای نقش آفرینی مؤثر در جامعه و در پست‌های مدیریتی

کنفرانس معماری، زن وشهر، شامل 2 محور اصلی و محورهای فرعی متنوع است که عبارتند از:

 

الف: تأثیرمتقابل جنسیت و فضا

- فضاهای کنونی زندگی با توجه به ساختار جنسیتی تغییر یافته در بستر کنونی ایران

- دفاع مقدس و نقش و تأثیر زنان در فضای عمومی

- تأثیر متقابل جوامع اسلامی و نقش فعال زنان در فضای عمومی و خصوصی

- نحوه شکل گیری فضاهای کالبدی خصوصی و عمومی در طول تاریخ در ایران تحت باورهای جنسیتی

- سمبل‎ها و نشانه‌های باورهای جنسیتی در مکان‌ها و فضاهای معماری و شهری (تمرکز روی ایران و جهان)

- ساختار جنسیتی و فضاهای معماری و شهری ایران (بررسی مواردی چون ترس، خشونت، تحرک‌پذیری و …)

- زنان و فضای شهری و معماری از منظر جنسیتی (نظیر دانشگاه‌ها، پاساژها و …)

- تحصیلات زنان، و تأثیر آنان بر شکل گیری و سازمان یابی فضاهای عمومی و خصوصی

- رویکرد جوامع اسلامی در پاسخگویی به نیازهای زنان و مردان در طراحی فضای معماری و شهری از گذشته تا حال

- فضاهای تک جنسیتی (ازمنظر کارایی، گروههای اجتماعی کاربر آن، …)

- جنبش‌ها و نگرش‌های معماری حال حاضر دنیا و ایران با تأکید بر گرایش‌های جنسیتی

- الگوها و ساختارهای رفتاری و فضایی ناشی از حضور فعال زنان در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و …

- الگوها و ساختارهای رفتاری و فضایی و زندگی روزمره (نظیر وظایف خانگی، تفریحات و …)

- تأثیر فضای خانه در موفقیت زنان (به خصوص زنان معمار)

ب: واکاوی رابطه زن و جامعه معماری

- بررسی کیفی و کمیحضور زنان در جوامع آکادمیک و حرفه‌ای معماری

- مقایسه ایران و دیگر کشورها از منظر میزان فعالیت زنان معمار در لایه‌های متنوع فکری، مدیریتی و اجرایی

- زنان و میل و گرایش آنها به حوزه‌های متنوع معماری (مهندسین مشاور، ادارات و دانشگاه‌ها)

- زنان و گرایش به ورود در رشته معماری در مقاطع گوناگون تحصیلی

- گرایش دختران و پسران به دروس ارائه شده در رشته معماری در طول تحصیل

- گرایش و گستره متنوع شغلی منتخب میان معماران مرد و زن پس از فارغ التحصیلی (از نظر مقیاس، بازدهی کوتاه مدت یا بلند مدت، جامعه حرفه ای مرتبط، میزان خلاقیت و…)

- حق الزحمه زنان و مردان در عرصه‌های متنوع کاری معماری در مقایسه با یکدیگر

- مسابقات جوایز معماری در ایران و دیگر جوامع از منظر میزان حضور و نسبت برندگان زن به مرد (چرایی، چگونگی و…)

- مطبوعات معماری و جنسیت (نسبت حضور زنان در لایه‌های تصمیم سازی و اجرایی، گرایش‌ها و حوزه‌های مورد بحث و…)

- مدیران شهری و تحلیل تفاوت‌های نگرشی و کنشی از منظر جنسیت

- زنان و حضور کمی و کیفی آنان در طرح های پژوهشی و عرصه آکادمیک معماری و شهرسازین استاد معماری گفت: در این همایش می خواهیم نشان دهیم که زنان ایرانی علاوه بر نقش مادری و همسری در فعالیت های اجتماعی نیز به صورت فعال و پویا حضور دارند.

 

92-10-30 Final poster A4