مدیریت شهری باید دارای خصوصیات زیر باشد.
۱- سیستم مدیریت شهری واجد صفات لازم برای یک سیستم از نوع سیستمهای باز و بسیار پیچیده انسانی و اجتماعی است که با عناصر و روابط بسیار متعدد مواجه است . لذا ضروری است تا تمام این عناصر در چارچوب همین روابط سیستماتیک قرار گرفته و جایگاه و نقش و وظایف آنها در هماهنگی با نیازهای همین چارچوب باشد.
۲- مدیریت شهری از پیچیدگی های بسیار برخوردار است و از نوع سازمانهایی محسوب می شود که به علت گستردگی و تنوع درونی و محیطی زیاد با درجه بالایی از نامعلومیها و عدم قطعیت مواجه است.
۳- چارچوب سازمانی مدیریت شهری از عوامل بسیار موثر در کارایی آن به شمار می آید و می تواند عامل موفقیت و یا شکست آن باشد .
۴- چارچوب سازمانی مدیریت شهری ، تمامی سازمان های مدیریت شهری را تحت پوشش قرار می دهد و از تمامی پتانسیهای رسمی و غیر رسمی ، اداری ، سیاسی و اجتماعی و اقتصادی شهر به طور هماهنگ استفاده می کند و شهرداری به عنوان هسته مرکزی و اصلی این چارچوب محسوب می شود .
مدیریت شهری به مثابه یک نظام (System)
برای درک بهتر مدیریت شهری می توان آن را به یک نظام تشبیه کرد. « نظام عبارت است از ، ترکیبی از اجزای قسمتهای مختلف یک مجموعه که به یکدیگر وابسته اند و تقابل میان آنها به شکل خاصی سازمان یافته است.» مدیریت شهری نیز از قسمت های مختلفی چون معاونت ها و سازمان ها یا داده های وابسته تشکیل شده که با یکدیگر در قالب ساختاری واحد ، روابط متقابل دارند. این ارتباط ممکن است ضعیف یا قوی باشد. نظام مدیریت شهری مانند هر نظام دیگری ورودی ها و خروجی هایی دارد که نمایش ساده آن در نمودار شماره ۲-۲ نشان داده شده است.
نظام مدیریت شهری از نظر رده بندی نظامها ، در رده نظامهای اجتماعی قرار می گیرد ، زیرا متشکل از تعداد زیادی افراد بوده ، درای ساخت سلسله مراتبی و تقسیم کار دقیق است.
اگرچه قسمتهای گوناگون مدیریت شهری هر یک در کار خود استقلالی نسبی دارند ، برای تحقق اهداف نظام باید با یکدیگر هماهنگی داشته باشند. انجام این وظیفه مهم بر عهده مدیر نظام یا شهردار است.