ونتایج آن در تعیین سرانه های مسکونی تاثیرداده شود…
تراکمهای خالص و ناخالص
تعیین انواع تراکم در سطح شهر و پیشنهاد آن به عنوان ضابطه ای برای جایگزینی جمعیت و تاسیسات وابسته به آن،در طرحهای توسعه شهری از اهمیت خاصی بر خودار است.
جامعه شنا سان در مورد نحوه پراکندگی تراکم و اثرات تراکم زیاد بر جمعیت،معتقدند که تراکم از یک سلسه اثرات مثبت و منفی برخودار می باشد.اثرات منفی تراکم زیاد را،درروابط غیر صمیمی افراد و معاشرت خشک مردم با یکدیگرةایجاد سروصداونارساییهاروانی،گرا نی قیمت زمین واجاره خانه،فقدان زندگی خصوصی وپوشیده از چشم دیگران،وامثال آن می دانند؛اثرات مثبت آن رادر تراکم سرمایه وجمعیت در کنار یکدیگر امکان،ایجادشبکه های برق،آب،وتوسعه شبکهای ارتباطی وبالنتیجه رشد شهرها تفسیر می کنند.با توجه به گفتار فوق،تعیین تراکمهای ضمن آن که دررابطه با مسائل اقتصادی وفیزیکی قرار می گیرید.ازنظر اجتماعی نیز داری اهمیت شایان توجهی است.
در هنگام تعیین تراکم ومشخص نمودن تعداد خانه ها،اطاقهای قابل سکونت و افراد ساکن در آنها، دو نکته بایستی مورددقت قرار گیرد.
۱-آیا با این تراکم تامین آسایش برای سکونت درداخل خانه وزیست در اطراف خانه به نحو مطلوب میسر می گردد.
۲-برای تامین تسهیلات وحل مشگلات شهری،مقدار تراکم پیشنهادی کافی است یا خیر؟
در تراکم مسکونی،به دو اصظلاح «تراکم مسکونی خالص»و«تراکم مسکونی ناخالص»برخود می نماییم.منظور از تراکم مسکونی خالص،نسبت تعداد جمعیت به اراضی است که صرفاٌ به خاطر سکونت در نظر گرفته می شود؛ومقصود از ترا کم مسکونی ناخالص،نسبت تعداد جمعیت بکل اراضی است که به مصرف واحدههای مسکونی و نیازمندیهای وابسته به آن رسیده است یعنی:
ترا کم مسکونی خالص:
تعداد ساکنین حوزه
مقدار زمینی که صرفا تحت استفاده خانه ها است
تراکم مسکونی نا خالص:
تعداد ساکنین حوزه
مقدار زمینی که تحت استفاده خانه ها است+کوچه هادرجه اول
اول مسکونی+خیابانهای جمع کننده و تاسیسات وابسته به مسکن
سنجش تراکم معمولا بر حسب هکتار صورت می گیرید .