میراث اصفهان یک گام مثبت برداشت! و کاخ عالی‌قاپو نوروز 93 تعطیل شد. تا راه پله‌های مارپیچ "درگاه بلند " نوروز از فرسایش زیر قدم‌های گردشگران در امان بماند. خبری که برخی رسانه‌ها به نقل از مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان نقل کردند

به گزارش خبرنگار ایسنا- منطقه اصفهان، تعطیلی کاخ عالی‌قاپو به گفته مصلحی به دلیل مرمت ورودی، کف، سقف و ستون‌های چوبی در طبقه سوم انجام شده است، اما می‌تواند در ایام پر بازدید نوروز که به گفته وی بیش از ۱۱ هزار نفر از آن دیدن می‌کنند به حفظ این بنا منجر شود و اگرچه  هیچ مسؤلی مانند همیشه در این اداره کل پاسخ‌گوی نبود، اما برداشتن چنین گام مثبتی از سوی مسؤلان میراث فرهنگی اصفهان که همدستان اصلی توسعه شهری اصفهان هستند جای تقدیر دارد.


حمید فرهمند بروجنی، عضو هیئت علمی دانشکده مرمت دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به اینکه اکثر سایت‌های باستانی معتبر در ایام پربازدید و شلوغ تعطیل می‌شود، گفت: راه پله‌ها در بناهای ارزشمندی مانند کاخ عالی قاپو ظرفیت مشخصی دارند و اگر قرار باشد جمع کثیری از این راه‌پله‌ها تردد کنند قطعا ساختمان آسیب می‌بیند و حتی ممکن است به دلیل عدم تحمل اضافه وزن حوادث ناگواری برای بازدید کنندگان اتفاق بیفتد.


وی با بیان اینکه قطعا چنین تصمیمی از سوی کارشناسان میراث توضیح قانع کننده‌ای دارند و خارج از عرف نیست، تصریح کرد: گزارش مستند بازدید از مجموعه تخت جمشید در ایام نوروز حاکی از تخریب قابل توجه این بنای تاریخی بر اثر ورود انبوه تماشاگران است و تردد ناگهانی چنین جمعیتی برای بناهای تاریخی یک شوک محسوب می‌شود.


عضو هیئت علمی دانشکده مرمت دانشگاه هنر اصفهان ادامه داد: بسیاری از بناهای تاریخی اصفهان ارزشمند هستند و با قطعیت می‌توان گفت تعداد آثار تاریخی مهم این شهر از شمار خارج است و مایه خرسندی است  اگر اداره‌کل میراث فرهنگی اصفهان برای حفظ عالی قاپو این کار را انجام داده باشد.


فرهمند بروجنی با اشاره به اینکه تمهیداتی از این قیبل باید برای برخی از بناهای دیگر مانند کاخ چهلستون نیز اندیشیده و ورود به این ساختمان‌ها کنترل شود،‌ گفت: اگرچه بناهایی مانند کاخ چهلستون با فضای باز و یا پلکان کمتر، آسیب چندانی نمی‌بینند، اما چند بنا مانند چهلستون در ایران وجود دارد؟ بنابراین اگر احساس شود تزئینات منحصر به فرد این کاخ در ایام پربازدید آسیب می‌بیند، مسؤلان باید در چنین زمان‌هایی این بناها را تعطیل کنند.

 

رنج بناهای تاریخی از فقر فرهنگی


وی اضافه کرد: تعطیلی چنین بناهایی برای اصفهان یک فرصت به شمار می‌آید؛ اصفهان مجموعه‌های فرهنگی، ‌تاریخی مذهبی مانند تخت فولاد و بناهای تاریخی دیگر مانند بازارها و مساجد دارد که می‌توان علاقه مندان به آثار تاریخی را به سوی آن‌ها هدایت کرد و علاوه بر این، مکان‌های گردشگری غیر تاریخی مانند باغ گل‌ها و باغ پرندگان نیز می‌تواند پذیرای بخشی از گردشگران باشد.


عضو هیئت علمی دانشکده مرمت دانشگاه هنر اصفهان با بیان اینکه راه‌های دیگری نیز برای حفظ بناهای تاریخی در ایام پربازدید وجود دارد،‌ گفت: راه‌های میانه‌ای مانند کنترل ورود بازدید کنندگان وجود دارد که البته بیان آن به صورت تئوری ساده به نظر می‌آید اما در عمل اجرای چنین طرح هایی بسیار دشوار است.


فرهمند بروجی اضافه کرد: اگرچه یکی از آفت‌های بناهای تاریخی نبود بودجه است اما به اعتقاد من نبود بودجه عامل ثانویه است و این مکان‌ها بیشتر از فقر فرهنگی و عدم آموزش به جامعه رنج می‌برند.


وی با اشاره به اینکه در دهه‌های اخیر حفظ و مرمت بنا از اولویت‌های اصلی سازمان میراث فرهنگی بوده است، ادامه داد: آموزش باید در اولویت این سازمان قرار گیرد و افراد از کودکی خود را در مقابل آثار تاریخی و منابع طبیعی مسؤل بدانند و تلاش شود مردم در کنار سازمان‌هایی مانند میراث قرار گیرند نه در مقابل آن.


عضو هیئت علمی دانشکده مرمت دانشگاه هنر اصفهان تصریح کرد: اگر ارزش آثار تاریخی و منابع طبیعی به مردم شناسانده شود جامعه بهترین مدافع این آثار خواهد بود، همانطور که مردم حتی پیش از تشکیل سازمان میراث فرهنگی با سنت‌هایی مانند وقف و حس مشترکی که نسبت به این آثار داشتند چندین هزار سال این بناها را حفظ کردند.


فرهمند بروجنی تاکید کرد: در گذشته مردم مکان‌هایی مانند مساجد و بازارها را متعلق به خودشان می‌دانستند و در حفظ آن مشارکت داشتند در حالی که امروز از سازمان میراث می‌خواهیم برای حفظ این آثار معجزه کند و لازم است مسؤلان این سازمان معرفی و آموزش در خصوص آثار تاریخی را پیش از اولویت دادن به حفظ و احیای آن‌ها در دستور کار قرار دهند.