همایش "طبیعت و ردپای انسان" چهارشنبه 21 اسفند ماه 1392 در تالار ابن سینای شهر نجف آباد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)در نجف آباد، همایش طبیعت و ردپای انسان با محوریت وضعیت محیط زیست و حیات وحش شهرستان نجف آباد و آسیبهای وارد شده به آن به ابتکار جمعیت دوستداران طبیعت شهرستان نجف آباد و با همکاری اداره منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان رفاهی تفریحی شهرداری نجف آباد و مجتمع آموزشی و فرهنگی و پرورشی مهدیه و کانون بازنشستگان آموزش و پرورش شهرستان نجف آباد برگزارشد.
مهدی فاتح دبیر جمعیت دوستداران طبیعت در همایش طبیعت و ردپای انسان اظهار کرد:عشق به طبیعت باعث میشود تا فعالین این عرصه به نوع انسان عشق به ورزند و محیط زیست را برای آنان پاس بدارند.
مسعود برهانی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی با تشریح منابع آلوده کننده هوای منطقه اصفهان ، نزدیک بودن شهرک های صنعتی چهارده گانه، وجود نیروگاه های شهید منتظری و اسلام آباد در درچه که با سوخت ماذوت تغذیه میشدند و پالایشگاه و صنایع سیمان اصفهان و سپاهان،پلی اکریل، ذوب آهن و مجتمع فولاد مبارکه در نزدیکی دو شهر اصفهان و نجف آباد را دلیل مشترک آلودگی شدید هوای این شهرها دانست که باعث مرگ های ناگهانی،تخریب مجاری تنفسی و بیماریهای عصبی نیز می شود.
وی با اشاره به میزان آلودگی ایجاد شده توسط سوخت بنزین ، گازوئیل ، ماذوت و گاز طبیعی توسط وسایل نقلیه و مصارف خانگی و صنعتی ادامه داد: صنایع موجود در این منطقه اطلاعاتی درباره میزان آلایندگی یا میزان سوخت مصرفیشان را ارائه نمیکنند.
برهانی متهم اصلی آلودگی هوای منطقه اصفهان را نیروگاهها دانست و افزود: دو نیروگاه نزدیک اصفهان از نوع بخاری هستند که در دنیا دیگر جایگاهی ندارند و متاسفانه به طور کامل در تمام مواقع سال ماذوت مصرف می کردند و این در کل ایران یک استثنا بود.
وی با فاجعه خواندن این رخداد، ادامه داد:میزان تولید اکسیدگوگرد بر حسب گرم برای یک کیلو وات ساعت در نیروگاه ماذوت سوز برابر است با 27گرم و در گاز سوز 003/0 (سه هزارم)گرم است و گاز co2 تولید شده نیز حدود سه برابر است.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اضافه کرد: میزان برق تولیدی این نیروگاه در سال را برابر 15.7 میلیارد کیلو وات ساعت در سال است که با سوخت ماذوت، 30 میلیون تن co2 و450 هزار تن گازهای گوگرد و گاز نیتروژن 66 هزار تن نیز تولید شده است.
19 تن گاز گلخانههای در ریه اصفهانیها
وی ادامه داد: مردم اصفهان بزرگ در سال حدود 13 میلیون تن هوا مصرف میکنند و میزان آلاینده های وارد شده در این منطقه از منابع ثابت و متحرک حدود39 میلیون تن دانست که سهم هر اصفهانی در سال 780 کیلوگرم گاز سمی و بیش از 19 تن گاز گلخانهای است.
برهانی با اشاره به میزان هزینههای زیاد اجتماعی آلایندها را درمنطقه اصفهان که صورت جمع میزان خسارت وارد شده به سلامت انسان و محصولات کشاورزی و محیط زیست و منابع طبیعی که بانک جهانی آن را محاسبات می کند، گفت: این خسارت در سال برابر است با چهار میلیارد و 951 میلیون دلار که به مردم این منطقه وارد می شود.
وی با گفتن آیا این صنایع این میزان سود را با این همه آلودگی ایجاد می کنند.ادامه داد : با فعالیت سمنها و آشنا کردن مردم و فرهیختگان و دولتیان از هفته گذشته بحمد الله سوخت نیروگاه های اطراف اصفهان بطور کامل گازسوز شدند.
در ادامه همایش امیر فرح نسب پژوهشگر و محقق محیط زیست و کارشناس منابع طبیعی در گرایش محیط زیست و عضو موسسه اکوتوریسم و طبیعت گردی استان اصفهان و نخبه محیط زیست سال 1392 در استان اصفهان به توصیف و تشرح پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو واقع در شمال غربی اصفهان و گونههای حیات وحش این منطقه پرداخت و گفت: گاوچرانک که در لیست سازمان حفاظت از محیط زیست جهانی، وضعیت در معرض انقراض را دارد بخاطر سازمان پسماند که در جنوب منطقه قمشلو وجود دارد در حال از دست رفتن است.
مرگ 170 گونه جانوری در کنار گذر غرب اصفهان
وی موارد برهم زننده اکوسیستم منطقه را وجود معادن شن،پسماند زباله هاو شیرابه ی آن،عشایر و دامداران و چرایی بیش از اندازه دام، شکار بی رویه و میدان تیر نیروهای نظامی و کنار گذر غرب اصفهان دانست و گفت: در عرض پنج ماه گذشته در این کنار گذر بیش از 170 گونه در تصادف جادهای از جمله 78 گونه قوچ در همین جاده از دست دادهایم .
سعید موحدی سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نجف آباد نیز گفت : در کمیته برنامه ریزی شهرستان کل اعتباری که برای این اداره اختصاص یافت 91 میلیون تومان بود که تا کنون هیچ درصدی از آن به این اداره تخصیص نیافته است.
فاضلاب در قنات 480 ساله
علی پزشکی دبیر انجمن حقوق شهروندی نجف آباد ضمن انتقاد از عدم حضور شهردار نجف آباد در این همایش به شرح وضعیت وتاریخچه تنها قنات زنده مرکز شهر نجف آباد پرداخت و گفت : تمام فاضلاب مغازههای مرکز شهر به درون قنات شیربچه ریخته می شود در صورتی که این قنات حدود 480 سال قدمت دارد.
در این همایش از علی اصغر یوسف زاده هم به عنوان کوچکترین فعال محیط زیست تقدیر به عمل آمد او که با سن کم و روح لطیفش در برابر کندن ( و جابه جایی) درختش در خیابان آیت مرکزی ایستادگی کرده بود به همراه دیگر فعالان عرصه محیط زیست تقدیر به عمل آمد و از تندیس ذغال کبود که تقدیم شد به کسانی که به طبیعت آسیب میزنند نیز پرده برداری شد.