پایگاه اینترنتی وورلد سوسیالیست در گزارشی درباره اعتراض های کارگری در برزیل نوشت:
در آستانه آغاز رقابت های جام جهانی فوتبال در برزیل ، این کشور به صحنه اعتراض ها و اعتصاب ها تبدیل شده است.
اعتصاب شش روزه کارگران بخش حمل و نقل ، سائوپائولو بزرگترین شهر برزیل را با جمعیتی بالغ بر 12 میلیون نفر فلج کرده است. مقامات برزیل در واکنش به این اعتراض ها به سرکوب و خشونت متوسل شده اند...
نیروهای پلیس با استفاده از گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی سعی در پایان دادن به اعتصاب ها دارند و دهها تن از معترضان بازداشت شده اند.
به رغم اینکه دادگاه رسیدگی به حقوق کارگران در سائوپائولو این اعتصاب را غیرقانونی اعلام کرد ، شمار زیادی از کارکنان بخش حمل و نقل این کشور تصمیم به ادامه اعتصاب گرفتند.
این در حالی بود که دولت برزیل نیز تهدید به اخراج کارگران در صورت ادامه اعتصاب ها کرده بود.
نشست مقامات اتحادیه کارگری و نمایندگان دولت بعدازظهر دوشنبه به شکست انجامید و هیچ نتیجه ای در بر نداشت. رسانه های برزیل اعلام کردند اتحادیه کارگری تصمیم گرفته است به شرطی با افزایش کمتر از 12 و دو دهم درصدی دستمزد کارگران موافقت کند که نزدیک به 60 تن از کارگران اخراج شده با دیگر به محل کار خود بازگردند.
اما شهردار سائوپائولو با موضعگیری در مقابل این درخواست اعلام کرد چیزی برای مذاکره باقی نمانده و افزایش هشت و هفت درصدی دستمزدها تنها پیشنهاد مطرح شده است.
وی افزود هیچیک از کارگران اخراج شده نیز نمی توانند به محل کار خود بازگردند.
مسئولان بخش حمل و نقل سائوپائولو اعلام کردند 29 درصد نیروی کار این بخش روز دوشنبه به محل کار خود بازگشتند و فعالیت 50 ایستگاه از 65 ایستگاه از سرگرفته شد.
در نشست روز دوشنبه اتحادیه کارگری ، به توقف اعتصاب ها تا روز چهارشنبه رای داده شد. قرار است در نشست روز چهارشنبه این اتحادیه درباره ازسرگیری اعتصاب ها در نخستین روز برگزاری بازیهای جام جهانی در صورت عدم موافقت با بکارگیری مجدد کارگران اخراج شده تصمیم گیری شود.
این در حالی است که معلمان ، کارگران بخش اتوبوسرانی و دیگر بخش ها در سائوپائولو و ریودوژانیرو نیز اعتصاب و شمار زیادی در سراسر کشور در اعتراض به عملکرد دولت در ارتباط با برگزاری بازیهای جام جهانی تظاهرات کرده اند.
معترضان مخالف هزینه های هنگفت اختصاص داده شده به بازیهای جهام جهانی همزمان با گسترش فقر و هزینه ناکافی دولت در بخش های آموزشی ، پزشکی و دیگر زمینه ها هستند.
دولت برزیل نزدیک به یک میلیارد دلار برای سازماندهی نیروها و تامین امنیت بازیها اختصاص داده است . این کشور سال 1950 نیز میزبان این رقابت ها بود.
شصت و چهار سال از زمان برگزاری رقابت های جام جهانی سال 1950 می گذرد برزیل این بار در حالی میزبان این رقابت هاست که با مشکلات ناشی از کاهش رشد اقتصادی دست و پنجه نرم می کند.
بر اساس نظرسنجی که هفته گذشته انجام شد ، 72 درصد برزیلی ها مخالف نحوه اداره کشور و عملکرد دولتمردان هستند ، حال آنکه این رقم سال گذشته به 55 درصد می رسید.
***
به گزارش خبرگزاری مهر، "لوئیس آنتونیو ماگالهس"، تاریخدان، روزنامه نگار و از کارشناسان جنبش های اجتماعی در برزیل در گفتگو با روزنامه سوئیسی "تاگس انسایگر" به بررسی دلایل اعتراضات اخیر در این کشور پرداخته و اظهار داشت: دلایل این اعتراضات، خط و مشی معترضان و درخواست های آنها هنوز کاملا مشخص نیست. معترضان مجموعه ای از گروههای مختلف با اهداف متفاوت هستند. در ابتدا اعتراضات از طرف یک گروه افراطی در شهر سائو پائولو شکل گرفت که خواستار وسایل حمل و نقل عمومی کم هزینه و رایگان بودند. آنها به این ترتیب علیه افزایش قیمت هزینه های حمل و نقل عمومی که توسط شهردار شهرشان اعلام شد اعتراض کردند. خرابکاریهای این گروه سبب دخالتهای سختگیرانه پلیس شد. خشونت پلیس این کشور به اعلام همبستگی گروههای مختلف با معترضین و تشکیل بزرگترین اعتراضات اجتماعی از زمان اعتراضات سال 1992 در این کشور شد.
وی در بخش دیگری از این گفتگو تصریح کرد: بر خلاف کشورهای یونان و اسپانیا این بحران اقتصادی نیست که مردم برزیل را به خیابانها کشانده است. به نظر من در پشت این اعتراضات نارضایتی بسیار بالا از فساد فراوانی است که سالها در این کشور به وجود آمده و با وجود شرایط خوب اقتصادی هنوز حل نشده است.
وی افزود: برزیل یک سیستم افتضاح حمل و نقل، آموزش و سلامت را دارا بوده و فساد و بوروکراسی در این کشور گسترش پیدا کرده است. جنبش های اعتراضی در برزیل نیز این احساس را دارند که دولت از شهروندان مالیات و هزینه های بالا را درخواست می کند اما خدمات بدی را به آنها ارائه می دهد.
"ماگالهس" در ادامه درباره جنبش های اعتراضی اخیر در برزیل گفت: ما در شروع یک فیلمی قرار داریم که کسی نمی داند چقدر طول کشیده و پایان آن به کجا ختم می شود. اما پشتیبانی مردمی از این اعتراضات در حال افزایش است. بر اساس یک نظر سنجی در سائو پائولو 55 درصد مردم حامی معترضان هستند.
این کارشناس برزیلی با تاکید بر اینکه منصفانه باید بگوییم که برای سیاستمداران سنتی این کشور واکنش به چنین اعتراضاتی بسیار دشوار است همچنین گفت: این جنبشها بخصوص از راه اینترنت سازماندهی می شود. به این ترتیب هیچ ساختار سلسله مراتبی و رئیسی ندارد که بتوان با آن مذاکره کرد. این اعتراضات تقاضاهای بجا اما هیچ شکل و ظاهر مشخصی ندارند.
وی درباره اعتراض به برگزاری جام جهانی فوتبال در این کشور به عنوان یکی از خواسته های معترضان گفت: من مطمئنم که در این باره اکثریت مردم این کشور نظر و عقیده دیگری دارند.
وی افزود: رئیس جمهوری برزیل این اعتراضات را به عنوان اظهار یک دموکراسی زنده و پویا تمجید کرده و وعده داده است که حرف معترضان را بشنود. اما در این باره که تا چه حد آماده است به تقاضاهای معترضان بها داده و در بهبود خدمات عمومی سرمایه گذاری کند تا به حال حرفی زده نشده است.
این کارشناس برزیلی در پاسخ به این پرسش که آیا این اعتراضات می تواند انتخاب دوباره رئیس جمهوری این کشور را به خطر بیاندازد گفت: در حال حاضر من باید بگویم که نه، اما اگر اعتراضات گسترش یابد و انتقادها به دولت زیاد شود هیچ سناریویی غیر قابل پیش بینی نیست.
وی در بخش پایانی این گفتگو اظهار داشت که من بیشتر بر این عقیده ام که دولت با این جنبش های اعتراضی توافق خواهد کرد و راه مذاکره را در پیش خواهد گرفت تا این اعتراضات را حداکثر تا شروع جام جهانی فوتبال و مبارزات انتخاباتی 2014 آرام کند. در برزیل مسائل به صورت سنتی از راه مذاکره حل می شود.
واحدمرکزی خبر
خبرگزاری مهر
مجموعه ی تمامی مطالب "ویژه ی جام جهانی 2014" شارکده را از اینجا دنبال کنید.