تهران باید برجهای بلند داشته باشد یا نه؟ این پرسشی است که پاسخهای متفاوتی از طرف کارشناسان دارد. برخی معتقدند با توجه به افزایش جمعیت شهر و برای حفظ فضای با ارزش باید به سمت ساخت برج رفت و برخی میگویند این کار به خودی خود باعث افزایش جمعیت میشود و جریان هوا در تهران را مختل میکند. رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر میگوید بلندمرتبهسازی در شهری مانند تهران «نیازمند ضوابط دقیق و سازوکارهای مشخص و از پیش تعیین شده» است...
افزایش بیرویه جمعیت، کمبود فضای سبز، آلودگی هوا و کمبود سامانههای حمل و نقل بخشی از مشکلات پایتخت است. ساخت و ساز ساختمانهای بلندمرتبه به ویژه در غرب تهران نگرانی از افزایش این مشکلات را بیشتر کرده است.
محمد سالاری، رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران معتقد است در حال حاضر پایتخت همچنان «ضوابط مشخص و قانونمندی برای بلندمرتبهسازی» ندارد. به گفته او درباره بلندمرتبهسازی ضابطه مشخصی وجود ندارد و در مقاطعی «شهرداران مناطق با صلاحدید خودشان نسبت به برجسازی» اقدام کردند.
طرح تفصیلی تهران در یکی از بندها تصریح کرده ۳ ماه پس از ابلاغ طرح تفصیلی شهرداری تهران موظف است آییننامه اجرایی نحوه بلندمرتبهسازی را به شورای شهر تهران و کمیسیون ماده ۵ ارائه کند. سالاری میگوید «۲ سال بعد از ابلاغ طرح تفصیلی هیچ اقدامی» در این زمینه نشده است. به اعتقاد او شهرداری تهران برای اینکه «دست بازی داشته باشد و بتواند در این زمینه خودسرانه» تصمیم بگیرد هنوز این لایحه را به کمیسیون ماده ۵ و شورای شهر ارائه نکرده است.
رییس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران این را هم اضافه میکند شهرداری با پیگیریهای شورای شهر اعلام کرده است «این طرح آماده شده و در نوبت رسیدگی کمیسیون ماده ۵» قرار گرفته است. او ابراز امیدواری میکند در آینده نزدیک این لایحه تصویب شود و نحوه برجسازی و ضوابط و دستورالعملهای آن تعیین تکلیف شود.
برخی معتقدند در تهران با این حجم جمعیت و وسعت نباید بلندمرتبهسازی شود. سالاری اما با این فرضیه مخالف است و میگوید در مناطقی که «گسل وجود ندارد و خطر زلزه نیست و امکان آن از نظر جغرافیایی و امکانات شهری و زیرساختها و سرانههای فضای سبز» اجازه میدهد بلندمرتبهسازی اشکالی ندارد.
توجیه رییس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران درباره ساخت برج این است که با توجه به قوانینی که محدوده شهر تهران را مشخص کرده است مدیریت شهری نمیتواند در سطح افق از محدوده شهر تجاوز کند اما ساخت و ساز برج باید ضابطهمند و بر اساس مطالعات دقیق انجام شود تا از «رانتهایی که در کمیسیون ماده ۵ و مراکز دیگر به برخی افراد داده میشود» جلوگیری شود.
او همچنین معتقد است در حال حاضر پراکندگی برجها در سطح شهر تهران هیچ ضابطهای ندارد و «وضعیت موجود ناشی از درهمریختگی دههای گذشته» است. شورای شهر معتقد است با توجه به اینکه طرح جامع و تفصیلی شهر تهران تصویب و ابلاغ شده است برای ساخت و سازهای جدید در زمینه بلندمرتبهسازی باید ضوابط و آییننامهّهای آن بر اساس طرح تفصیلی مشخص شود.
عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه بلندمرتبهسازی نیازمند بررسیهای علمی و دقیق است و باید مطالعات کارشناسی روی آن انجام شود اما این را هم اضافه میکند که اغلب کارشناسها معتقدند بلندمرتبهسازی در شهرهای مثل تهران «نه تنها اشکال ندارد بلکه کار درستی» است اما این به شرطی است که دسترسیها و گذرهای اطراف برجها به دقت بررسی شوند، سرانههای اجتماعی، فرهنگی، زیستمحیطی و فضای سبز آن در نظر گرفته شود.
رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران در نهایت با آن دسته افرادی که مرتبهسازی را به صورت کلی ممنوع میدانند مخالف است و میگوید نمیتوان بلندمرتبهسازی را در شهری مانند تهران که جمعیت آن رو به افزایش و سرانههای فضای سبز آن کم است، ممنوع کرد.