سازمان هایی که فعالیت فرهنگی می کنند گاهی آنقدر خط فکری متفاوت دارند که فعالیت های فرهنگی یکدیگر را خنثی می کنند و همین مساله مردم را دچار سردرگمی فرهنگی می کند...
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از وزارتخانههای مهم کشور است که مجری قوانین نظام جمهوری اسلامی در حوزه هنر و فرهنگ است و یا شاید باید بر طبق وظایفی که برای این وزارتخانه تعریف شده اینچنین باشد اما موازی کاری های فرهنگی با این وزارتخانه و در نتیجه اختصاص بودجه کم تر از حد معمول به آن همواره برای فرهنگ و هنر کشور مشکل ساز بوده است و این موازی کاری ها هنوز هم ادامه دارد.
در حالی دولت یازدهم در سال ۹۳، بودجه ۶,۲۳۹,۳۹۸ میلیون ریالی را برای وزارت ارشاد در نظر گرفته است که این بودجه در مقایسه با سال گذشته ۲,۲۲۵,۴۹۷ میلیون ریال کاهش داشته است و این در حالی است که هنرمندان بهویژه در عرصه تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی همچنان از کاهش ۵۰ درصدی بودجه این وزارتخانه در سال ۹۲ نسبت به سال ۹۱ هنوز هم معترض هستند و هم اکنون نیز بهدلیل کمبود بودجه و عدم توجه به این عرصهها، روند اجراها و برگزاری جشنوارههای فرهنگی هنری همواره با ابهام و ترسی از نبود بودجه شکل گرفته است.
این در حالی است که به روایت شورای شهری ها بودجه فرهنگی - اجتماعی شهرداری تهران بیشتر از ۱۵۰۰ میلیارد تومان است.
البته روایت های مختلفی از بودجه معاونت فرهنگی اجتماعی و سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران وجود دارد.همین چند وقت پیش بود که در گیر و دار تصویب بودجه سال ۹۳ و کاهش بودجه وزارت ارشاد، عبدالحسین مختاباد، عضو شورای شهر استان تهران گفته بود: "یکی از کارهای جدی ما برآورد هزینههای بالای فرهنگی شهرداری تهران است. در جلسه علنی شورای شهر تهران اعلام کردم که سازمان فرهنگی هنری شهرداری برابر اطلاع ۹۰ میلیارد تومان بودجه دارد و ۸۳ میلیارد بودجه این سازمان خرج بودجه جاری میشود. این پرسش بزرگی است که چگونه ممکن است ارگانی ۹۵ درصد بودجه خودش را صرف بودجه جاری کند. باید بررسی کنیم خروجی بودجه فرهنگی شهرداری تهران چیست؟"
حالا هم فاطمه دانشور عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در خصوص بودجه میلیاردی سازمان فرهنگی هنری و معاونت اجتماعی شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار شهرخبر از بودجه های بالای ۱۰۰۰ میلیارد این سازمان ها سخن گفته و می گوید: برای سازمان فرهنگی هنری و معاونت اجتماعی شهرداری باید فکر اساسی شود. موازی کاری و اتلاف منابع بسیار در این دو سازمان صورت می گیرد.
این عضو کمیسیون فرهنگی شورا ضمن بیان اینکه کمیسیون اجتماعی و فرهنگی به خصوص مجتبی شاکری که مسئول کمیته فرهنگی است باید چاره ای برای این ماجرا بیاندیشد و اجازه ندهد ادامه دار شود در خصوص بودجه ۱۷۰۰ تا۱۸۰۰ میلیاردی این دو سازمان تاکید کرده: دقیقا میزان این بودجه را نمیدانم ولی در همین حدود است.
به این ترتیب با توجه به سخنان این دو عضو شورای شهر می توان رقم بودجه فرهنگی شهرداری را بیشتر از ۱۵۰۰ میلیارد تومان تخمین زد.
رقمی که آنقدر بالا هست تا خروجی فرهنگی مفیدی از آن بیرون بیاید اما در طی سال های گذشته جز چند مجله که بعضا خواننده چندانی ندارند، ساخت برخی فیلم ها که اکثرا هم در حمایت مدیران شهری پایتخت و شهرداری تهران است و عملا بار فرهنگی چندانی ندارد و نمایشکاه های کتاب بی حاصل در مترو و مکان های تحت اختیار شهرداری عملا اقدامات فرهنگی خاصی از شهرداری تهران دیده نشده است.
این در حالی است که کل بودجه سازمان بسیج در سال ۹۳، به عنوان نهادی که کار فرهنگی انجام میدهد و در فرهنگسازی انقلابی نقش دارد نیز از بودجه معاونت های فرهنگی و اجتماعی شهرداری کمتر است و در لایحه بودجه سال ۹۳ دولت یازدهم به مجلس، بودجه سازمان بسیج، در حدود ششصد میلیارد تومان بوده است.
از سوی دیگر از این بودجه بالا که در شهرداری تهران حیف و میل می شود که بگذریم، نکته مهم اینجاست، سازمان هایی که فعالیت فرهنگی می کنند گاهی آنقدر خط فکری متفاوت دارند که فعالیت های فرهنگی یکدیگر را خنثی می کنند و همین مساله مردم را دچار سردرگمی فرهنگی می کند.
شاید اگر همه بودجه های فرهنگی در اختیار متولی اصلی آن یعنی وزارت ارشاد بود می شد به نوعی برنامه ریزی فرهنگی کرد که موثر تر باشد اما در هر حال این اتفاق نیفتاده و حالا سوال اصلی اینجاست که بودجه های میلیاردی فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران کجا هزینه می شود که اثری از آن نیست و چرا وقتی این بودجه ها حیف و میل می شود شورای شهری ها به وضعیت آن رسیدگی نمی کنند؟!